woensdag, februari 01, 2006

LUCHTVERVUILING


Gisterenavond en vanmorgen waren er op de radio weer tal van waarschuwingen in verband met de vuile lucht die over België zou hangen. Luchtlagen met vervuilende stofdeeltjes worden vanuit Oost-Europa en Duitsland (de Ruhr) naar ons gestuwd. Omdat het hier vrijwel windstil is, blijven die hier hangen en wij zitten met de gebakken peren.
Een mens denkt dan : het vriest, het is koud, dan zullen alle microben wel doodgaan. Dat zal dan wel, maar dat is dan blijkbaar zonder de Russiche en Duitse waard gerekend.
Federale diensten raden ons dan ook aan in open lucht geen inspannende taken te doen en onze verwarming enkele graden lager te draaien. Hallo zeg, en de vervuiling van de chemische industrie in Antwerpen dan, en wat dan te zeggen over de veroorzakers van die vervuiling : de achtergebleven Russische industrie en de grote vervuilers in het Ruhrgebied in Duitsland ?
Sinds 1 januari mogen wij in onze cafetaria en op ons werk niet meer roken vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. En die vervuiling dan ? Benieuwd wat mijnheer Demotte daar tegen gaat doen ? Ik vermoed dat hetgeen je nu in open lucht binnen doet aan vervuiling een pak erger is dan de rook van een sigaret (zelfs enkele pakjes) inhalen. OK roken is niet gezond, maar de rokers pakken ze wel in met decreten ! Een serieuze contradictie !
Het anti-roken decreet heeft in januari al geleid tot een vermindering van 10 % van de verkoop van sigaretten. Hoeveel zou dit zijn uitgedrukt in accijns-euro ? Komt hierdoor de begroting in het gedrang ? Hoe gaat de regering dit aanvullen ? Géén belastingsverhoging wegens liberale beloften, maar verhoging van accijnzen (bijv. op benzine) ? Ze nemen ons nu al jaren beet met woordspelingen, maar jij en ik voelen dit wel in onze portemonnée.
Het oude boerengezegde 'leggen als de kiekens' viert weer hoogtij. Alhoewel je toch een beetje moet oppassen met al die dioxine perikelen.