zondag, april 02, 2006

EGYPTE 2006 DAG 2


Vrijdag 24 maart 2006, ergens in de vroege morgen ...
Als je denkt aan een Nijlcruise als een luilekkere reis kom je bedrogen uit. De uitstappen naar de verschillende tempels zijn meestal 's morgens in alle vroegte. Simpele reden : het is dan nog vrij koel en vanaf een uur of negen, tien word het héél warm. In ons geval zo rond de 35%. Voor een koele Vlaming warm genoeg.
Ja, dank u wel, we hebben onze eerste nacht aan boord goed geslapen. Omdat het nogal fris werd in onze kajuit hebben wij de airco afgezet.
Na het uitgebreide ontbijt verzamelden wij aan de receptie waar onze gids Tarek op ons wachtte. Voorzien van de nodige flesjes water, die je vrij krijgt in het restaurant van m/s Magic Life Regent, reden wij met een bus naar Karnak.
El Karnak is meer dan een tempel, het is een echte tempelstad. Een architectonisch meesterwerk van Menophis en Ramses II. Probeer in het hele complex geen logische opbouw te vinden want die is er niet. De verschillende bouwheren verbeterden, verbouwden, vernieuwden gedurende de loop der jaren dit inmense meesterwerk.
Het geheel is bijna 10 ha groot en bestaat eigenlijk uit verschillende tempels gebouwd en gewijd aan diverse koningen en goden.
Wij bezochten als eerste het Amon complex. Via een laan geflankeerd door beelden van ramskoppige sfinxen bereik je de tempel van Ramses III. Deze sfinxen symboliseren de god Amon die de farao beschermt. Wij wandelden door diverse voorhoven en zuilengalerijen om uiteindelijk in het sanctuarium te komen, het heilige der heiligen dat dat alleen door de farao en de opperpriester mocht betreden worden.
De zuilen zijn een typisch voorbeeld van zuiver Egyptische vorm : zij zijn namelijk bovenaan lotusvormig. Dit in tegenstelling tot vele andere die we later zullen zien.
Op de zuilen en de muren van de verschillende voorhoven is de geschiedenis van de verschillende farao's en het leven van zijn hof afgebeeld.
Om alle complexen van El Karnak te zien heb je ongetwijfeld meer dan enkele dagen nodig. Wij beperkten ons naast het Amon complex tot een oppervlakkig bezoek aan het Heilig meer dat werd aangelegd door Amenhotep III. Het werd door de priesters gebruikt om zich vier maal per dag ritueel te wassen. Hier staat ook de tempel van Ramses II.
Hierna wandelden wij terug naar de opstapplaats van de bus, steeds langs diverse tempels en tempeltjes. Echt alles opnoemen zou teveel zijn. Ik wil je de overdosis Egyptische geschiedenis en cultuur die wij kregen besparen.
Omdat het ondertussen al vrij warm was, en wij moe van te slenteren en ingespannen te luisteren, waren wij maar al te blij om in de lekker airco gekoelde bus aan te komen die ons enkele kilometer verder naar de Luxor tempel zou brengen.

1 Comments:

Blogger kikavde said...

als ik dit allemaal lees ben ik precies terug ginder. En ik weet dat we nog maar een paar dagen terug zijn, maar ik heb toch nog niet echt afscheid genomen van dit prachtige cultuurgoed!! En wat wil je...met dit belgische weer...
groetjes

11:18 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home