zondag, april 02, 2006

EGYPTE DAG 2 DEEL 2

Vrijdag 24 maart, latere voormiddag
Na een korte, maar zalig koele rit in de 'airco-bus' kwamen wij aan Luxor tempel.
De stad Luxor is gebouwd op de ruïnes van de stad Thebe, die jarenlang de hoofdstad was van het Egyptische Keizerrijk. Zij werd door de Grieken 'Thebe van de Honderd Poorten' genoemd.
Gedurende de eerste eeuwen van de jaartelling werden tussen de ruïnes Koptische kerken later moskeeën gebouwd. Luxor ontstand aan de zuidkant van het kanaal dat de oude hoofdstad in twee verdeelde. De enige belangrijke getuigenis van het glorierijke verleden is de tempel die door de Egyptenaren 'Zuidelijke Harem van Amon' genoemd werd. Deze tempel werd gebouwd door Amenhotep III, door Thoetmozes groter gemaakt en tenslotte afgebouwd door Ramses II.
Bovenstaande informatie werd ons niet door onze gids verteld, maar haald ik grootendeels uit een boek over Egypte. Tarek, onze gids, beperkte zich echt tot dat wat wij zagen. Niet alleen om ons niet te overdonderen met zijn kennis over het oude Egypte, maar vooral om het voor onze bewoners begrijpelijk te maken. Waar hij schitterend in slaagde. Hij probeerde alles in verhaaltjes te gieten en won daarmee de aandacht van onze mannen. Niet alleen van hen, ook wij waren in de ban van zijn woorden. Ook de andere mensen die met ons meereisden wisten de manier waarop hij alles in 'beeld' bracht te waarderen.
De ingang van de tempel wordt geflankeerd door granieten kolosbeelden en één obelisk. Vroeger stond er naast elke kolos een obelisk. Een daarvan is verdwenen.
Als wij de 'Grote Hof van Ramses II' binnengaan zien wij op de muren de geschiedenis van zijn regeringsperiode afgebeeld. In afbeeldingen over zijn leven en hieroglyfen die zijn verhaal vertellen. Er zijn ook veel religieuze scenes op afgebeeld. Aan de achteruitgang van de eerste 'hof' vinden wij beelden van Ramses II en Nefertete.
De enorme zuilenzaal waar wij vervolgens inkwamen (52 m lang, 16 m hoog, 14 zuilen) heeft door Toetanchamon en Horemheb gedecoreerde muren.
Uiteindelijk kwamen wij in het tweede 'hof' met een zuilenzaal van 32 zuilen, evenhoog en imposant als de vorige. Hier vinden wij ook een vierzuilige offerzaal met de geboortekapel van Amenhotep III. Het sanctorium vertoont scenes uit het leven van Amenhotep, door Horus en Aton voorgesteld aan Amon-Re.
Tarek wees ons op verschillende decoraties die aantoonden hoever de invloed van het Egyptische Keizerrijk wel ging. Heel duidelijk zie je afbeeldingen van mensen met negroïde en aziatische trekken. Voor alle duidelijkheid vertelde hij er ook bij dat het huidige Soedan ook behoorde tot het Egyptische keizerrijk.
Heel dikwijls zien wij nu alleen maar zuilen. Tarek vertelde en toonde ons dat er vroeger een dak op lag. Dit plafond was zwart geblakerd. Normaal, want er werd bijvoorbeeld in verschillende zalen gekookt.
Zoals de foto bewijst vertoonden onze mannen veel interesse voor hetgeen zij zagen. Leon was erg onder de indruk van wat die mensen vroeger in steen maakten. Zijn 'peruche' verbleekte er echter niet bij.
Na een plaspauze stapten wij naar de uitgang en de bus op, naar onze boot.
Aan boord genoten wij van een heerlijk middagmaal met keuze uit twee soorten soep, diverse soorten vlees (maar geen kip !), vis, broodjes, aardappelen, pasta, groenten en een uitgebreid dessertenbuffet. Het Egyptische pintje smaakte heerlijk !
De meeste van onze bewoners genoten na het middagmaal van een korte rust en daarna werden de verschillende alcoholvrije coctails op het opperdek uitgebreid getest. Het was toen al duidelijk dat naast cola vooral de 'Mickey Mouse' en de 'Coco Kiss' hun waardering wegdroegen.
Tijdens de namiddag vaarden wij af richting Aswan.
Langs de boorden van de Nijl zagen wij waterbuffels, kamelen en kleine dorpjes. Spijtig genoeg geen nijlpaarden of krokodillen.
In de vooravond kwamen wij aan de Nijlsluizen. Hier moesten wij een tijdje wachten alvorens versast te worden. Tijdens die wachttijd werden wij getrakteerd op een uniek spektakel. Terwijl het schip stillag kwamen tientallen kleine bootjes langszij. Vanuit deze bootjes wierpen handige verkopers in plastiek verpakte kleren naar boven, aan boord van het schip. Moest je die niet hebben dan wierp je die gewoon terug. Anders wierp je gewoon geld naar beneden. Ik weet niet of ze veel verkocht hebben maar het spektakel was alleszins het bekijken waard.

1 Comments:

Blogger kikavde said...

dit is geen commentaar op je artikel, maar je nieuwe setting van je blog is wel leuk!

10:54 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home