dinsdag, februari 14, 2006

EEN GOED BOEK !


Voila ! Hij is er. De nieuwe Brown. En hoe ! Met meer dan 200.000 voorinschrijvingen beloofd 'De Delta Deceptie' nu al een topper te worden. Wat ik al eens eerder schreef over de commerciële ingesteldheid van Brown blijkt wel te kloppen. Het is eigenlijk helemaal geen nieuw boek want geschreven tussen Juvenalis en Bernini ! Het wel nieuwe 'The Solomon Key' is nog niet in het nederlands verkrijgbaar. Enfin, de Brown adepten moeten niet op hun honger blijven zitten.
In het zog van Brown zijn tientallen anderen ook mystiek gaan schrijven. Of misschien deden zij dit reeds maar zien de uitgeverijen nu pas brood in dit werk.
Een van die mannen is Philipp Vandenberg. Reeds lang voor er sprake was van de 'raadsel hype' à la Brown, in 1988, schreef hij 'Die Sixtinische Verschwörung' vertaald als 'Het Sixtijnse geheim'. Pas nu wordt het als een sensationele thriller aan het groot publiek opgevoerd, als achtste druk. Het boek handelt over geheimzinnige inscripties in de schilderijen van Michelangelo op de koepel van de Sixtijnse kapel, ontdekt tijdens een restauratie.
De geschiedenis leerde ons al dat Michelangelo niet de beste vriend van de pausen was. Andere schrijvers deden al met veel verve uit de doeken dat de bibliotheek van het Vaticaan veel duistere geheimen kent die zowel de kerkelijke als de politieke geschiedenis van Europa wel eens duchtig zouden kunnen wijzigen. Denk maar aan 'Imprimatur' en 'Secretum' van Monaldi & Sorti. Voor beide werken oefende het Vaticaan invloed uit op Italiaanse uitgeverijen deze boeken niet te drukken en verspreiden.
'Het sixtijnse geheim' is een zéér goed boek. M.i. beter dan de Da Vinci Code. Het is wel veel moeilijker geschreven, staat bol van Latijnse teksten (summier vertaald), de intriges zijn een pak dieper en de plot is verrassend. Wil je er aan beginnen, neem dan de nodige tijd, het is echt de moeite waard !