woensdag, februari 15, 2006

VERDRAAGZAAMHEID


Nigel Williams krijgt politiebescherming ! Dit omdat hij in zijn show iets zegt over de spotprenten waarover de laatste tijd zoveel heisa is. Hij vindt de reactie van de moslimwereld overtrokken en vraagt om eens goed te lachen. De politie van de gemeente waar hij nu moet optreden kan daar niet mee lachen en zal dus aanwezig zijn bij zijn show.
Hoog tijd dus om ook eens iets te schrijven over dit wereldomvattende fenomeen.
Ik heb stellig de indruk dat een aantal onverdraagzaamheid predikers het verschijnen van de spotprenten in een Deense krant aangrijpen om hun boodschap van haat tegen de Westerse beschaving kracht bij te zetten. Zij komen dan in de media en winnen aan belangrijkheid.
OK, ik neem aan dat sommigen echt geschokt zijn omdat er geen afbeelding van de Profeet mag gemaakt worden. Een spotprent maakt het nog erger. Diezelfde diepgelovige mensen die zich daar aan storen, weten ook wel dat de Koran geen haat maar liefde voorschrijft. Zijn zij echt zo doordrongen van de boodschap van de Profeet dan aanvaarden zij de verontschuldigingen van het westen.
Misschien is het daarom dat wij de stem van miljoenen moslims niet horen, de stem van hen die de Koran echt belijden om de samenleving beter te maken. Dit is, voor mij toch, een opsteker om niet mee te gaan in deze spiraal van onverdraagzaamheid en niet mee te huilen met Westerse predikers van haat en overdraagzaamheid.